Креативноста на хартијата е „доволно изразена“ во нашето секојдневие.

Од неодамна ја немав отворено страта енциклопедија која баба ми која ја добила на подарок пред половина век.Со самото отварање на старата енциклопедија се потсетив на страниците со кои „си играв“ во детството, пожолтени, искинати(не целосно) што одлично ме воведоа во книжевноста.

Не помина долго време кога ми дојде идеја да ја отпочнам новата книга која претходно ја имав креирано содржината.Поголема инспиративност добивам кога пишувам на постара хартија, но дека тоа е невозможно денес, поради експанзијата на канцелариските материјали и листовите направени од чиста целуоза, отидов во книжара да побарам тефтер од рециклирана хартија.Продавачката бледо ме погледна и ми кажа дека такво „чудо“ не поседуваат.Отидов уште во неколку продавници, но сепак добив сличен одговор, но мојата потрага сеуште не запре.

За момент помислив каде сум јас?Како би ја изразил мојата креативност во монотонија која доминира целуозата на еден лист хартија, која се потрошени неколку лити вода.

Мојата креативност истовремено и економичност замреа.Живеам во време на одржливост, во време на современост, што се обидов да најдам одлична корелација со рециклираната хартија, што би ја зголемило мојата креативност, но за жал тоа е невозможно кога имаме уште толку многу дрвја за сечење со цел изработка на хартија од чиста целуоза.Е па драги мои продолжете да креирате и истовремено и да уништувате.

Leave a Reply