Posts Tagged ‘попречување’

Ѕидовите на лавиринтот во гратската џунгла како замена за средновековните верски храмови.

Креативноста во верувањето во богови ете донесе резултати кои денес се видливи во верските храмови(цркви,манастири…).Резултат од ова се фреските кои се зачувани до денес, кои во минатото претставувале вистинска авангарда во ренесансата.Можеме ли некако таа авангарда да ја обезвремениме и да ја пренасочиме денес?

Времето си минува, па така во согласност со досегашните стилови во уметноста ќе заклучиме дека секој има свој правец, имал своаја авангарда во своето поле.

Едно  пролетно попладне излегов на прошетка после дождот.Шетајќи низ урбаната џунгла наидов на едно доста интересно место според мене.Најпрвин претпоставував дека поминувајќи низ тунелот би стигнал до домот на пријателот за пократок временски период, сепак моите очекувања за кратењето не излегоа баш така.Со првиот чекор во тунелот блесна колорит од разни бои од кои на почетокот и не изгледаа баш на графити.Со регулацијата на моето око го заклучив сосем спротивното.Во тоа мало делче од градот како да се собрала цела креативност на уметниците од оваа земја.Кога детално го разгледав тунелот заклучив дека нема излез од другата страна, но сепак разгледувајќи ја креативноста на младите автори бев импресиониран што ми го одзема остатокот од денот.Графитите кои ги погледнав овде ме заинтригираа.Иако до сега слично „чудо“ немам видено сепак ова беше доволно да ме инспирира да го напишам овој текст.

При оваа случајна посета најдов една корелација со минатото и сегашноста.Ако некогаш уметниците во верските храмови ја изразувале својата кративност, денес тие ја изразуваат во места кои се скриени во урбаните џунгли и кои доклку не наидеш случајно кон нив прашање е дали и ќе ги пронајдиш некогаш.Помислив зар во минатото изразувањето на уметноста било подостапно за разлика од денешно време кога сите се стремиме кон слободата која за жал не е присутна во овој вид на уметност-графити.